Διεγχειρητική Μέτρηση Παραθορμόνης

διεγχειρητική-μέτρηση-Παραθορμόνης-Μαργαρίτη-Χειρουργός-ΠαραθυρεοειδώνΣτις επεμβάσεις ασθενών με  πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό δεν είναι πάντα σίγουρο ποιος από τους παραθυρεοειδείς αδένες υπερπαράγει παραθορμόνη.  Για να επιβεβαιώθει ότι όλοι οι πάσχοντες παραθυρεοειδείς αδένες έχουν αφαιρεθεί, και να αποφευθεί η διερεύνηση όλων των παραθυρεοειδών, χρησιμοποιέιται η μέτρηση της παραθορμόνης διεγχειρητικά.

Τα επίπεδα της παραθορμόνης στο αίμα μεταβάλλονται ταχύτατα, διότι ο χρόνος ημίσειας ζωής της ορμόνης είναι μόλις μερικά λεπτά. Έτσι 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του αδενώματος, η τιμή της παραθορμόνης (PTH) πέφτει δραματικά (άνω του 50% της προεγχειρητικής). Εάν αυτό συμβεί τότε κατά 98% ο ασθενής έχει θεραπευθεί από την νόσο.

Η τεχνική έχει ως εξής: Λαμβάνεται αίμα από τον ασθενή αμέσως πριν την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης και υπολογίζονται τα επίπεδα Παραθορμόνης. Τουλάχιστον 10 λεπτά μετά την αφαίρεση του διογκωμένου Παραθυρεοειδούς επαναλάμβάνεται η διαδικασία. Αν τα επίπεδα Παραθορμόνης είναι ικανοποιητικά χαμηλότερα, η επέμβαση θεωρείται επιτυχής και ολοκληρώνεται. 

Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης δεν πέσουν τουλάχιστον κατά 50%, τότε ίσως υπάρχουν και άλλοι Παραθυρεοειδείς αδένες που πάσχουν και ο Χειρουργός πρέπει να τροποποιήσει την επέμβαση σε αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του λαιμού.

Χειρουργική των Παραθυρεοειδών Αδένων

Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 800 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).