Το να βρεθεί ένας όζος στο Θυρεοειδή σας είναι λογικό να σας ανησυχήσει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότεροι όζοι δεν είναι κακοήθεις (καρκίνος) αν και μπορεί να απαιτούν επιπλέον εξετάσεις.
Ίσως αναρωτιέστε, «Γιατί μου συνέβη αυτό;»
Η αιτία των όζων του Θυρεοειδή είναι συχνά άγνωστη. Ωστόσο, οι όζοι είναι πιο συχνοί σε ορισμένα άτομα, όπως:
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία στο κεφάλι ή λαιμό, ειδικά κατά την παιδική ηλικία
- Άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου
- Άτομα με άλλες διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Άτομα των οποίων οι γονείς έχουν οζίδια θυρεοειδούς
Κάποιοι όζοι του Θυρεοειδούς είναι πολύ μικροί. Άλλοι είναι τόσο μεγάλοι που να δυσκολεύουν την αναπνοή ή την κατάποση. Μερικοί ασθενείς έχουν μόνο έναν όζο και άλλοι πολλαπλούς. Το μέγεθος και το πλήθος των όζων δεν σχετίζεται απαραίτητα άμεσα με τον κίνδυνο για καρκίνο του θυροειδούς.
Όζος Θυρεοειδή και Υπερηχογράφημα
Η πιο βασική εξέταση στον έλεγχο των όζων είναι το υπερηχογράφημα. Μάλιστα πολύ συχνά οι όζοι του Θυρεοειδή ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογράφημα που γίνεται για άλλο λόγο (πχ triplex καρωτίδων).
Στο υπερηχογράφημα αναζητούνται συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με την πιθανότητα ο όζος να είναι κακοήθης. Αυτά είναι η σύσταση, η ηχογένεια, το σχήμα, η παρουσία μικροασβεστώσεων, η αγγείωση, το περίγραμμα κ.α. Επιπλέον το υπερηχογράφημα μας δείχνει αν υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.
Αν έχετε όζο στο θυρεοειδή που έχει κάποια ύποπτα χαρακτηριστικά στο υπερηχογράφημα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει:
- Έλεγχο της λειτουργίας του Θυρεοειδή (εξετάσεις αίματος)
- Παρακέντηση και βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA)
Παρακέντηση όζου Θυρεοειδή και βιοψία
Με τη βιοψία λαμβάνονται κύτταρα από τον όζο και εξετάζονται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης.
Το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης μετά από παρακέντηση με λεπτή βελόνα ( FNA) ταξινομείται διεθνώς με βάση το σύστημα BETHESDA σε 6 κατηγορίες:
BETHESDA 1: Μη διαγνωστική (κίνδυνος κακοήθειας 1-4%)
Ανεπαρκής αριθμός κυττάρων για εξέταση, παρουσία πηγμάτων αίματος κλπ. Κάποιες φορές δεν είναι δυνατή η λήψη επαρκούς υλικού ακόμα και μετά από πολλές παρακεντήσεις λόγω της σύστασης του όζου.
BETHESDA 2: Καλοήθεια (κίνδυνος κακοήθειας 0-3%)
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει καλοήθεις αλλοιώσεις (κολλοειδείς όζους, υπερπλαστικούς, θυρεοειδίτιδα κ.α.).
BETHESDA 3: Ατυπία απροσδιόριστης σημασίας ή Θυλακιώδης βλάβη απροσδιόριστης σημασίας (κίνδυνος κακοήθειας 5-15%)
Άτυπος όζος
BETHESDA 4: Θυλακιώδες νεόπλασμα ή ύποπτο για θυλακιώδες νεόπλασμα (κίνδυνος κακοήθειας 15-30%)
Θηλακιώδες Νεόπλασμα
BETHESDA 5: Ύποπτη για κακοήθεια (κίνδυνος κακοήθειας 60-75%)
Σοβαρή υποψία κακοήθειας (θηλώδους, μυελοειδούς καρκινώματος ή λεμφώματος Θυρεοειδούς
BETHESDA 6: Κακοήθεια (κίνδυνος κακοήθειας 97-99%)
Τι κάνω μετά την παρακέντηση του Θυρεοειδή;
- Στην περίπτωση του ανεπαρκούς υλικού (Bethesda 1) θα πρέπει να επαναλάβετε την FNA μετά από κάποιο διάστημα (πάντα με χρήση υπερήχου). Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή επιθυμητό ο όζος αξιολογείται με άλλα μέσα και κάποιες φορές αποφασίζεται η χειρουργική επέμβαση.
- Εάν ο όζος ΔΕΝ είναι καρκινικός, (90% των όζων, Bethesda 2), η πιο συνηθισμένη τακτική είναι η παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει τακτικές επισκέψεις στο γιατρό και εξετάσεις, κυρίως υπερηχογράφημα. Αυτό είναι μερικές φορές ονομάζεται «προσεκτική αναμονή» ή «ενεργή παρακολούθηση». Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας δεν ανησυχεί άμεσα και θέλει να παρακολουθεί τοv όζο για να δει αν κάτι αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αλλάξει, καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.
- Εάν ο όζος είναι καρκινικός, (10% των όζων, Bethesda 5, 6), η ενδεδειγμένη αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι διαφοροποιημένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς (θηλώδης ή θυλακιώδης καρκίνος και παραλλαγές τους). Αυτές οι πιο κοινές μορφές διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης (πάνω από 90-95%), ειδικά όταν διαγνωστεί έγκαιρα.
- Υπάρχουν φορές που το αποτέλεσμα της βιοψίας FNA δεν είναι τόσο σαφές («απροσδιόριστο» «ύποπτο» ή «αβέβαιο» αποτέλεσμα, Bethesda 3). Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε νέα FNA αρκετά σύντομα (συνήθως εντός 3-6 μηνών), ή να υποβληθείτε σε άλλες εξετάσεις, όπως γονιδιακό έλεγχο. Συχνά όμως σε αυτούς στους ασθενείς συστήνεται η χειρουργική επέμβαση και ιστολογική διάγνωση του Θυρεοειδή μετά το χειρουργείο. Ιδίως όταν συνυπάρχουν κι άλλοι λόγοι (όζος ιδιαίτερα ύποπτος στο υπερηχογράφημα, νεαρή ηλικία, πολλαπλοί όζοι, θυρεοειδίτιδα, οικογενειακό ιστορικό κ.α.) το χειρουργείο (Θυρεοειδεκτομή) είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
- Όταν η FNA δείξει θυλακιώδες νεόπλασμα (Bethesda 4), χρειάζεται ιστολογική εξέταση όλου του όζου για να αναγνωριστεί ο καλοήθης από τον κακοήθη όζο. Επομένως και εδώ το χειρουργείο Θυρεοειδούς είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Άλλοι λόγοι που μπορεί ο γιατρός σας να σας συστήσει χειρουργείο αφαίρεσης Θυρεοειδούς αν έχετε όζους είναι:
- Όζος ή όζοι που προκαλούν τοπικά συμπτώματα στο λαιμό όπως πόνο στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή κ.α.
- Όζος που σας ενοχλεί αισθητικά.
- Όζος που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό (τοξικό αδένωμα) που δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς.
- Μεγάλη πολυοζώδης βρογχοκήλη (πολλαπλοί όζοι) που καταδύεται στο θώρακα (καταδυόμενη βρογχοκήλη).
Τι να θυμάστε για τους όζους του Θυρεοειδή:
- Αν έχετε όζο στο Θυρεοειδή δε χρειάζεται πάντα κάποια αντιμετώπιση.
- Συζητήστε με το γιατρό σας τη διάγνωση και τη θεραπεία σας για να καταλάβετε τι ενδείκνυται για σας και γιατί.
- Το χειρουργείο στο Θυρεοειδή είναι μια ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου Χειρουργού.
- Η πρόγνωση του καρκίνου του Θυρεοειδή είναι πάρα πολύ καλή.
- Μετά την αφαίρεση του Θυρεοειδούς θα μπορείτε να ζείτε φυσιολογικά.