Υπερθυρεοειδισμός

Στους πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό, ο Θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Όταν αυτό συμβαίνει, ο μεταβολισμός του σώματος αυξάνεται, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα.

Συμπτώματα Υπερθυρεοειδισμού

Οι περισσότεροι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Απώλεια βάρους παρά το ότι η όρεξη είναι κανονική ή/και αυξημένη
  • Άγχος, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο
  • Αδυναμία, τρέμουλο (των χεριών)
  • Υπερβολική εφίδρωση, δυσκολία στην ανοχή του ζεστού καιρού.
  • Γρήγορους, δυνατούς ή άρρυθμους καρδιακούς παλμούς
  • Κούραση
  • Υπερλειτουργία του εντέρου
Υπερθυρεοειδισμός-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Αίτια Υπερθυρεοειδισμού

Οι συχνότερες καταστάσεις που προκαλούν Υπερθυρεοειδισμό είναι οι ακόλουθες:

Η νόσος του Graves είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Δεν είναι σαφές για ποιους λόγους αναπτύσσεται η νόσος στους περισσότερους ασθενείς, αν και είναι περισσότερο κοινή σε ορισμένες οικογένειες.

Στους πάσχοντες από νόσο του  Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ένα αντίσωμα που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα να παράξει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται (“βρογχοκήλη”) και υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες, προκαλώντας τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οφθαλμικά προβλήματα (γνωστά ως οφθαλμοπάθεια του  Graves), που προκαλούν στεγνά, ερεθισμένα ή ερυθρά μάτια καθώς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διπλωπία. Άλλοι αναπτύσσουν πρήξιμο πίσω ή γύρω από τα μάτια, που κάνει τα μάτια να πετάγονται προς τα έξω (εξόφθαλμο) ή ερεθισμό των μυών των βλεφάρων που οδηγεί σε υπερβολικά ανοιχτά βλέφαρα. Οι πιο σοβαρές εκφάνσεις της νόσου είναι συχνότερες όταν ο πάσχων είναι καπνιστής. Στην πλέον βαριά μορφή της, η οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του οπτικού νεύρου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Βρογχοκήλη που υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Συναντάται συχνά σε ηλικιωμένους με παραμελημένες Βρογχοκήλες.

Μονήρης όζος Θυρεοειδή που υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες.

  • Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain. Ο θυρεοειδής διεγείρεται και απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα. Ο υπερθυρεοειδισμός αυτός ιάται με το χρόνο και συχνά επακολουθεί και μία περίοδος αρκετών μηνών με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

Η υπερβολική λήψη θυρεοειδικών ορμονών λόγω υποθυρεοειδισμού αυξάνει τα επίπεδα ορμόνης στο αίμα στα ίδια επίπεδα με των ασθενών που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό. Επίσης η απότομη χορήγηση μεγάλης ποσότητας ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοεδισμό. Τέλος Υποθυρεοειδισμός προκαλείται και από άλλα φάρμακα, όπως πχ το αντιαρρυθμικό αμιωδαρόνη.

Διάγνωση Υπερθυρεοειδισμού

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και θυρεοειδοτρόπου  ορμόνης  (TSH) στο αίμα. Τυπικά, τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι υψηλά και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης χαμηλά. Υπέρηχος θυρεοειδούς, σπινθηρογράφημα και ειδικότερες εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να χρειαστούν για να καθοριστεί η αιτία του υπερθυρεοειδισμού (νόσος του Graves, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα).

Θεραπεία Υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με χρήση φαρμάκων, ραδιενεργού ιωδίου ή με χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται από το θεράποντα ιατρό ενδοκρινολόγο. Λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η σοβαρότητα και η αιτία του υπερθυρεοειδισμού.

Η χειρουργική αφαίρεση του Θυρεοειδούς αποτελεί πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού. Η επέμβαση που εκτελείται είναι η ολική (ή σχεδόν ολική) θυρεοειδεκτομή, ενώ στην περίπτωση του τοξικού αδενώματος μπορεί να αφαιρεθεί μόνο ο ένας λοβός του θυρεοειδή (λοβεκτομή).

"Πως γίνεται το χειρουργείο στο Θυρεοειδή; Τι πρέπει να γνωρίζω;"

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του Θυρεοειδούς αδένα.

Το Χειρουργείο έχει ένδειξη για τον Υπερθυρεοειδισμό όταν:

χειρουργική-θυρεοειδους-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός
  • Η φαρμακευτική αγωγή με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα έχει αποτύχει να ρυθμίσει τον υπερθυρεοειδισμό ή προκαλεί επιπλοκές και η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αντενδείκνυται ή δεν είναι επιθυμητή.
 
  • Ο υπερθυρεοειδισμός υποτροπιάζει μετά τη φαρμακευτική αγωγή ή τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
 
  • Μία μεγάλη βρογχοκήλη προκαλεί πιεστικά, αισθητικά ή αναπνευστικά προβλήματα στον ασθενή.
 
 
  • Ο ασθενής εμφανίζει ενεργή οφθαλμοπάθεια του Graves.

Διαβάστε ακόμα...

Θυρεοειδής αδένας

Πολυοζώδης-βρογχοκήλη-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Βρογχοκήλη

καρκίνος-Θυρεοειδή-Θεοδώρα-Μαργαριτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Καρκίνος Θυρεοειδή

Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).