Λεμφαδενικός καθαρισμός

Τραχηλικοί Λεμφαδένες στον Καρκίνο του Θυρεοειδή

Οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα που ανήκουν στο λεμφικό σύστημα και υπάρχουν φυσιολογικά στον Τράχηλο και σε πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Ο Καρκίνος του Θυρεοειδή, όπως και πολλοί καρκίνοι, εξαπλώνονται μέσω του Λεμφικού Συστήματος. Επομένως οι λεμφαδένες είναι σχεδόν πάντα το πρώτο σημείο που μπορεί να δημιουργηθούν μεταστάσεις από τον Καρκίνο Θυρεοειδή.

Άρα συχνά η θεραπεία της θυρεοειδικής κακοήθειας  (του καρκίνου Θυροειδούς) απαιτεί εκτός της Θυρεοειδεκτομής και συμπληρωματικό ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό με αφαίρεση των λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου.

Λεμφαδενικός Καθαρισμός χρειάζεται κυρίως στους ιστολογικούς τύπους του θηλώδους και του μυελοειδούς καρκίνου. Στα θυλακιώδη καρκινώματα η λεμφαδενική συμμετοχή είναι σπάνια.

Σε πρόσφατες μελέτες η διήθηση λεμφαδένων από τον καρκίνο του θυρεοειδούς φαίνεται να είναι πολύ συχνή.

Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Για να αποφευχθούν επανεπεμβάσεις σε δεύτερο χρόνο για λεμφαδενικό καθαρισμό στον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι απαραίτητο πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση να πραγματοποιείται χαρτογράφηση της περιοχής (των λεμφαδένων του τραχήλου) με εξειδικευμένο υπερηχογράφημα από έμπειρο ακτινολόγο.

Αν διαπιστωθεί υποψία διήθησης λεμφαδένων, τότε αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνα (FNA),κυρίως στους πλάγιους λεμφαδένες.  Κάποιες φορές η υπερηχογραφική εικόνα των διηθημένων λεμφαδένων είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση μέσω παρακέντησης.

Τύποι Λεμφαδενικού Καθαρισμού

Τα είδη Λεμφαδενικού καθαρισμού είναι δύο:

Κεντρικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Περιλαμβάνει την αφαίρεση λεμφαδένων που βρίσκονται στην παρατραχειακή περιοχή γύρω από το θυρεοειδή στο κεντρικό τραχηλικό διαμέρισμα.

Η αφαίρεση αυτή μπορεί να γίνει μαζί με τη θυρεοειδεκτομή. Οπότε πραγματοποιείται με την ίδια μικρή τομή (μικρή εγκάρσια τομή στην πρόσθια επιφάνεια του κατώτερου τμήματος του τραχήλου). Η νοσηλεία είναι ίδια με αυτή της θυρεοειδεκτομής (κατά κανόνα 24ωρη, δηλαδή μία διανυκτέρευση στην κλινική).

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες (πιθανότητα περίπου 1% σε έμπειρους χειρουργούς) και περιλαμβάνουν το βράχνιασμα της φωνής και τη μόνιμη υπασβεστιαιμία).

Πλάγιος Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Περιλαμβάνει αφαίρεση λεμφαδένων της μιας ή και των δύο πλαγίων τραχηλικών χωρών επί τα εκτός των μεγάλων αγγείων του τραχήλου(των καρωτίδων).

Η τομή είναι εκτεταμένη προς τα πλάγια του τραχήλου. Η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού καθορίζεται προεγχειρητικά αλλά και διεγχειρητικά αφού αποστέλλουμε πολλαπλές ταχείες βιοψίες από πιθανούς μεταστατικούς λεμφαδένες.

Παράλληλα με την εκτομή των μεταστατικών λεμφαδένων, πρέπει να διαφυλαχθούν σημαντικές ευγενείς δομές του τραχήλου, όπως οι καρωτίδες αρτηρίες, οι έσω σφαγίτιδες φλέβες, ο μείζων θωρακικός πόρος αριστερά, ο ελάσσων δεξιά. Επίσης τα εξής πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού νεύρα: το πνευμονογαστρικό, το φρενικό, το υπογλώσσιο, το παραπληρωματικό νεύρο, το βραχιόνιο και το αυχενικό πλέγμα.

Η νοσηλεία διαρκεί 2-3 ημέρες, ανάλογα με την πλευρά και την έκταση του καθαρισμού.

Ο λεμφαδενικός Καθαρισμός, ιδίως ο πλάγιος, είναι ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση.

Καινοτόμα χειρουργικά εργαλεία, όπως ο νευροδιεγέρτης για τη διεγχειρητική παρακολούθηση των νεύρων των φωνητικών χορδών, οι ραδιοσυχνότητες και τα υπερηχητικά κύματα για την αιμόσταση και τη διατομή, τα μεγεθυντικά γυαλιά (loupes) του χειρουργού, η φορητή υπερηχογραφία, το βιντεολαρυγγοσκόπιο φωνητικών χορδών, όπου είναι διαθέσιμα και στα χέρια έμπειρου στη χρήση τους χειρουργού, συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας των επιπλοκών.

Επιπλέον χρησιμοποιούνται  τεχνικές πλαστικής Χειρουργικής προκειμένου να εξασφαλίζεται άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός πρέπει οπωσδήποτε να εκτελείται από έμπειρο και εξειδικευμένο Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων, ώστε να πραγματοποιείται πλήρης αφαίρεση των διηθημένων λεμφαδένων και να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα με ύψιστη ασφάλεια.