Καρκίνος Παραθυρεοειδούς

Ο καρκίνος των παραθυρεοειδών αδένων είναι εξαιρετικά σπάνιος (για την  ακρίβεια προσβάλλει σχεδόν 1 άτομο στα 2 εκατομμύρια). Οι περιπτώσεις αυτής της νεοπλασίας αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των ασθενών που πάσχουν από πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Συνήθως, πρόκειται για ασθενείς άνω των 60 ετών είτε άνδρες είτε γυναίκες.

Η κλινική υποψία προκύπτει από τα συμπτώματα, τις εξετάσεις αίματος και τα ευρήματα στο χειρουργείο, ενώ η διάγνωση τίθεται με την ιστολογική εξέταση. 

Πολύ συχνά η πρώτη εκδήλωση της νόσου είναι η υπερασβεστιαιμική κρίση (επείγουσα κατάσταση με βαρι΄΄α υπερασβεστιαιμία, αφυδάτωση, καρδιακές αρρυθμίες, πιθανό κώμα).

Ο καρκίνος των παραθυρεοειδών αδένων χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό επίπεδο ασβεστίου (μεγαλύτερο από 14 mg/dL) στο αίμα και εξίσου υψηλό επίπεδο παραθορμόνης στο αίμα (περισσότερο από πέντε φορές το ανώτερο φυσιολογικό όριο, συνήθως μεγαλύτερο από 300 pg/mL ή περισσότερο).

Θεραπεία Καρκίνου Παραθυρεοειδούς

Η αποτελεσματική θεραπεία αυτής της νόσου βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση της και την άμεση αφαίρεση της νεοπλασίας με χειρουργική επέμβαση.

Μέχρι και το 85% των ασθενών με νεοπλασία του παραθυρεοειδή επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση ενώ τα τελευταία χρόνια αυτός ο χρόνος έχει αυξηθεί εξαιτίας της αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής. Η κακοήθεια υποτροπιάζει περίπου στους μισούς ασθενείς.

Η μοναδική θεραπεία για τον καρκίνο του παραθυρεοειδούς είναι η χειρουργική αφαίρεση της νεοπλασίας μαζί με τον λοβό του θυρεοειδούς στην ίδια πλευρά. Μετά την επέμβαση, ακολουθείται στενός έλεγχος των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος επανεμφανίζεται.

Σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση. Σε γενικά πλαίσια, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση αυτού του είδους καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα...

Αδένωμα-παραθυρεοειδούς-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Πρωτοπαθής
υπερπαραθυρεοειδισμός

Παραθυρεοειδεκτομή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Παραθυρεοειδεκτομή

Παραθυρεοειδείς
αδένες