Παραθυρεοειδεκτομή

Πως πραγματοποιείται η Παραθυρεοειδεκτομή

Παραθυρεοειδεκτομή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Πραγματοποιείται μια μικρή οριζόντια τομή χαμηλά στον τράχηλο. Στην ελάχιστα επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή η τομή μπορεί να είναι πολύ μικρή (~ 2 εκ). Αν είναι δυνατόν, αξίζει η προσπάθεια τοποθέτησης της τομής σε μια υπάρχουσα πτυχή του δέρματος. Μεγαλύτερη τομή μπορεί να χρειαστεί στη διερεύνηση των Παραθυρεοειδών ή όταν ο λαιμός έχει μικρότερο μήκος λόγω κυφοσκολίωσης. Χρησιμοποιούνται οι νεότερες τεχνικές διατομής και αιμόστασης, ώστε να μειώνεται το χειρουργικό τραύμα.

Για να επιβεβαιωθεί η επιτυχία της επέμβασης εκτελείται πάντα ταχεία Βιοψία στον Παραθυρεοειδή που αφαιρείται. Επιπλέον χρησιμοποιούμε τη διεγχειρητικη μέτρηση Παραθορμόνης. Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης δεν πέσουν άνω του 50%, τότε ίσως υπάρχουν και άλλοι παραθυρεοειδείς αδένες που πάσχουν και πρέπει η επέμβαση να τροποποιηθεί σε αμφοτερόπλευρη διερεύνηση.

Είδη Παραθυρεοειδεκτομής

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από:

  • Την ένδειξη του Χειρουργείου, δηλαδή την πάθηση για την οποία χειρουργείται ο ασθενής.
  • Το αν προεγχειρητικά έχει εντοπιστεί ο Παραθυρεοειδείς που πάσχει (το αδένωμα Παραθυρεοειδούς).

Εστιασμένη Παραθυρεοειδεκτομή ή
ελάχιστα επεμβατική

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν γνωρίζουμε ποιος παραθυρεοειδής από τους 4  πάσχει, εκτελείται η εστιασμένη παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση μόνο του αδενώματος ή του υπερπλαστικού παραθυρεοειδούς). Η επέμβαση συνοδεύεται πάντα από ταχεία Βιοψία και μέτρηση  Παραθορμόνης.

Αμφοτερόπλευρη Διερεύνηση
Τραχήλου

Όταν πάσχουν περισσότεροι από έναν Παραθυρεοειδείς (πχ γενετικά σύνδρομα, δευτεροπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός) πρέπει να αναγνωριστούν και οι 4 Παραθυρεοειδείς. Το ίδιο ισχύει και όταν δε γνωρίζουμε ποιος Παραθυρεοειδής είναι ο παθολογικός. 

Μετά την Παραθυρεοειδεκτομή

Ο ασθενής την ημέρα του χειρουργείου μπορεί να μιλήσει, να φάει, να πιει και να κινηθεί κανονικά. Χορηγούνται απλά παυσίπονα. 

Η πλειοψηφία των ασθενών παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την πρώτη ή δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται από την βαρύτητα της, αναμενόμενης μετεγχειρητικά, υπασβεστιαιμίας (χαμηλό ασβέστιο αίματος).

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D για κάποιες ημέρες ή και εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η τιμή του ασβεστίου πέφτει απότομα μετά την Παραθυρεοειδεκτομή και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • Τα οστά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ασβέστιο όταν μειωθεί η Παραθορμόνη (σύνδρομο Hungry Bone).
  • Πρέπει να ανακάμψουν οι εναπομείναντες παραθυρεοειδείς, οι οποίοι ως τη στιγμή της επέμβασης ήταν ‘αδρανείς’.

Πολυάριθμες μελέτες αλλά και η καθημερινή πρακτική έχουν δείξει πως η επιλογή έμπειρου και εξειδικευμένου Xειρουργού Παραθυρεοειδών περιορίζει τις επιπλοκές, συνοδεύεται με μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βελτιστοποιεί το ογκολογικό αλλά και αισθητικό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Σύγχρονες Τεχνικές

Στην Παραθυρεοειδεκτομή  χρησιμοποιούμε όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Νευροδιεγέρτης

διεγχειρητική-μέτρηση-Παραθορμόνης-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Παραθυρεοειδών

Διεγχειρητική Μέτρηση Παραθορμόνης

Μεγεθυντικά γυαλιά (Loupes magnification)