Χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Η Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων είναι υποειδικότητα της γενικής Χειρουργικής και θεραπεύει χειρουργικές παθήσεις των Ενδοκρινών Αδένων του σώματος. Κυρίως ασχολείται με επεμβάσεις στο Θυρεοειδή, τους Παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια.

Ενώ στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η έννοια της υποειδικότητας, στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών (Γερμανία, ΗΠΑ, ΗΒ) η χειρουργική ενδοκρινών Αδένων είναι αναγνωρισμένη εξειδίκευση που απαιτεί επιπλέον εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα κέντρα.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική Εταιρεία για τις χειρουργικές εξειδικεύσεις στην Ευρώπη θέσπισε το 2003 τον τίτλο εξειδίκευσης της χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery). Χορηγείται μετά από εξετάσεις σε χειρουργούς με αποδεδειγμένη μακροχρόνια εκπαίδευση και κλινική – χειρουργική εμπειρία στον τομέα αυτό. Η Χειρουργός Θεοδώρα Μαργαρίτη κατέχει τον ανωτέρω τίτλο από το 2018.

Ο σύγχρονος Χειρουργός Ενδοκρινών αδένων είναι αυτός που παρακολουθεί στενά τις επιστημονικές εξελίξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες, ώστε να εκτελεί κάθε φορά την ενδεδειγμένη επέμβαση. Ασχολείται ενεργά με τις νέες τεχνολογίες και τις χειρουργικές τεχνικές, φροντίζει να τελειοποιεί τις χειρουργικές του ικανότητες και κατέχει σε βάθος τον ορθότερο τρόπο αντιμετώπισης πιθανών επιπλοκών. Τέλος, συνεργάζεται αρμονικά με τους ενδοκρινολόγους και όλες τις συναφείς ειδικότητες, για να προσφέρει στον ασθενή το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Επεμβασεις Χειρουργικης ενδοκρινων Αδενων

Θυρεοειδεκτομή

Είναι η επέμβαση αφαίρεσης του Θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να αφορά σε ολόκληρο το Θυρεοειδή ή σε έναν από τους δύο λοβούς (λοβεκτομή).

Παραθυρεοειδεκτομή

Είναι η θεραπεία του υπερπαραθυρεοειδισμού. Μπορεί να αφορά στην αφαίρεση ενός από τους 4 Παραθυρεοειδείς ή περισσότερων.

Λεμφαδενικός καθαρισμός

Συχνά η θεραπεία της θυρεοειδικής κακοήθειας (του καρκίνου Θυροειδούς) απαιτεί εκτός της Θυρεοειδεκτομής και συμπληρωματικό ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό με αφαίρεση των λεμφαδένων στην περιοχή του τραχήλου.

Επανεπεμβάσεις τραχήλου

Κάποιες φορές απαιτείται δεύτερο χειρουργείο στο Θυρεοειδή και τους Παραθυρεοειδείς, είτε λόγω υποτροπής της πάθησης είτε λόγω ατελούς πρώτης επέμβασης.

Ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική Ενδοκρινών

Τόσο η Θυρεοειδεκτομή όσο και η Παραθυρεοειδεκτομή μπορούν να εκτελεστούν ελάχιστα επεμβατικά με χρήση κάμερας και πολύ μικρή τομή.

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Παθήσεις που αντιμετωπίζουμε

Χειρουργοσ Θυρεοειδουσ και παραθυρεοειδων

Όζοι Θυρεοειδούς

Οι όζοι του Θυρεοειδή είναι κάθε διόγκωση πάνω ή μεσα στο Θυροειδή. Ενώ οι περισσότεροι όζοι (90 – 95%) είναι καλοήθεις, πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι κακοήθεις όζοι.

Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του Θυρεοειδούς είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων και από τους καρκίνους με την υψηλότερη πενταετή επιβίωση (97-99%). Η θεραπεία είναι χειρουργική.

Πολυοζώδης Βρογχοκήλη

Όταν οι διαστάσεις του Θυρεοειδούς Αδένα αυξάνονται δημιουργείται αυτό που ονομάζουμε Βρογχοκήλη. Δεν είναι μία πάθηση αλλά σύνολο διαφορετικών παθήσεων με διαφορετική αιτία και αντιμετώπιση.

Υπερθυρεοειδισμός

Στους πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό, ο Θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Όταν αυτό συμβαίνει, ο μεταβολισμός του σώματος αυξάνεται, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα.

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση του Θυρεοειδή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και κάποιες φορές εξόφθαλμο (Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια). Το χειρουργείο Θυρεοειδούς είναι μια οριστική θεραπεία της.

Υποτροπή παθήσεων Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Η επανεπέμβαση στο Θυρεοειδή ή τους Παραθυρεοειδείς πρέπει οπωσδήποτε να διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό Θυρεοειδούς.

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς

Στους περισσότερους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (80%), μόνο ένας από τους τέσσερις Παραθυρεοειδείς Αδένες πάσχει- έχουν αυτό που ονομάζεται «μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς».

Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή πάθηση των παραθυρεοειδών αδένων, ο οποίος αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως οστεοπόρωση, πέτρες στα νεφρά, υπέρταση, κ.α.

Δευτεροπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός

Είναι η κατάσταση υπερπαραγωγής Παραθορμόνης ως απάντηση σε κάποια εξωτερική αιτία. Κατά κανόνα δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση, εκτός από περιπτώσεις αποτυχίας της φαρμακευτικής θεραπειας.

Πώς να επιλέξω έναν καλό χειρουργό για το Θυρεοειδή και τους Παραθυρεοειδείς;

Η Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων, όπως και όλες οι χειρουργικές ειδικότητες, είναι μια υποειδικότητα που μαθαίνεται μέσα στο χειρουργείο και είναι απαραίτητο να δούμε που έκανε την μετεκπαίδευσή του ο γιατρός που επιλέξαμε. Η χειρουργική εμπειρία χαρακτηρίζεται από τα περιστατικά που ο γιατρός έχει την υπευθυνότητα ενός αρρώστου και όχι από το σε πόσες επεμβάσεις έχει “παρεβρεθεί”.

Όλες οι επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών συνιστούν να εκτελείται η Θυρεοειδεκτομή από χειρουργό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και ασχολείται με τη Χειρουργική του Θυρεοειδή συστηματικά (χειρουργό Ενδοκρινών αδένων). Όπως είναι αυτονόητο, αλλά και όπως αποδεικνύουν μελέτες, οι επιπλοκές εμφανίζονται σπανιότερα όταν ο χειρουργός διενεργεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων το χρόνο.

Ερωτήματα σχετικά με το Χειρουργό σας για την επέμβαση στο Θυρεοειδή – Παραθυρεοειδείς:

  • Τι εκπαίδευση έχει λάβει
  • Πόσα χρόνια ασχολείται με τη χειρουργική Ενδοκρινών (Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδών) και πόσο συστηματικά
  • Έχει κάποια επίσημη πιστοποίηση
  • Ποιες σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιεί
  • Τα αποτελέσματά του