Παραθυρεοειδεκτομή

Παραθυρεοειδεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης ενός ή περισσότερων Παραθυρεοειδών αδένων.

Πως πραγματοποιείται η Παραθυρεοειδεκτομή

Παραθυρεοειδεκτομή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Πραγματοποιείται μια μικρή οριζόντια τομή χαμηλά στον τράχηλο. Στην ελάχιστα επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή η τομή μπορεί να είναι πολύ μικρή (~ 2 εκ). Αν είναι δυνατόν, αξίζει η προσπάθεια τοποθέτησης της τομής σε μια υπάρχουσα πτυχή του δέρματος. Μεγαλύτερη τομή μπορεί να χρειαστεί στη διερεύνηση των Παραθυρεοειδών ή όταν ο λαιμός έχει μικρότερο μήκος λόγω κυφοσκολίωσης. Χρησιμοποιούνται οι νεότερες τεχνικές διατομής και αιμόστασης, ώστε να μειώνεται το χειρουργικό τραύμα.

Για να επιβεβαιωθεί η επιτυχία της επέμβασης εκτελείται πάντα ταχεία Βιοψία στον Παραθυρεοειδή που αφαιρείται. Επιπλέον χρησιμοποιούμε τη διεγχειρητικη μέτρηση Παραθορμόνης. Εάν τα επίπεδα της παραθορμόνης δεν πέσουν άνω του 50%, τότε ίσως υπάρχουν και άλλοι παραθυρεοειδείς αδένες που πάσχουν και πρέπει η επέμβαση να τροποποιηθεί σε αμφοτερόπλευρη διερεύνηση.

Είδη Παραθυρεοειδεκτομής

Το είδος της επέμβασης εξαρτάται από:

  • Την ένδειξη του Χειρουργείου, δηλαδή την πάθηση για την οποία χειρουργείται ο ασθενής.
  • Το αν προεγχειρητικά έχει εντοπιστεί ο Παραθυρεοειδείς που πάσχει (το αδένωμα Παραθυρεοειδούς).

Εστιασμένη Παραθυρεοειδεκτομή ή
ελάχιστα επεμβατική

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν γνωρίζουμε ποιος παραθυρεοειδής από τους 4  πάσχει, εκτελείται η εστιασμένη παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση μόνο του αδενώματος ή του υπερπλαστικού παραθυρεοειδούς). Η επέμβαση συνοδεύεται πάντα από ταχεία Βιοψία και μέτρηση  Παραθορμόνης.

Αμφοτερόπλευρη Διερεύνηση
Τραχήλου

Όταν πάσχουν περισσότεροι από έναν Παραθυρεοειδείς (πχ γενετικά σύνδρομα, δευτεροπαθής Υπερπαραθυρεοειδισμός) πρέπει να αναγνωριστούν και οι 4 Παραθυρεοειδείς. Το ίδιο ισχύει και όταν δε γνωρίζουμε ποιος Παραθυρεοειδής είναι ο παθολογικός. 

Μετά την Παραθυρεοειδεκτομή

Ο ασθενής την ημέρα του χειρουργείου μπορεί να μιλήσει, να φάει, να πιει και να κινηθεί κανονικά. Χορηγούνται απλά παυσίπονα. 

Η πλειοψηφία των ασθενών παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται από την βαρύτητα της, αναμενόμενης μετεγχειρητικά, υπασβεστιαιμίας (χαμηλό ασβέστιο αίματος).

Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D για κάποιες ημέρες ή και εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η τιμή του ασβεστίου πέφτει απότομα μετά την Παραθυρεοειδεκτομή και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  • Τα οστά έχουν μεγάλες ανάγκες σε ασβέστιο όταν μειωθεί η Παραθορμόνη (σύνδρομο Hungry Bone).
  • Πρέπει να ανακάμψουν οι εναπομείναντες παραθυρεοειδείς, οι οποίοι ως τη στιγμή της επέμβασης ήταν ‘αδρανείς’
mivap

Ελάχιστα επεμβατική βιντεοσκοπικά υποβοηθούμενη Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα στον χώρο της χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP). Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη μέθοδο αυτή, που αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική, ελαχιστοποιώντας το τραύμα στον ασθενή ενώ επιτυγχάνει ανώτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

χειρουργικη θυρεοειδουσ παραθυρεοειδων

Η διαδικασία του χειρουργείου

Ακριβώς όπως στα καλύτερα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού, ακολουθούμε μια πλήρως οργανωμένη και τυποποιημένη διαδικασία με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή, χωρίς καμία ταλαιπωρία ή δυσκολία

Προεγχειρητικά:

  • Καθορισμός – επιβεβαίωση της ένδειξης της Θυρεοειδεκτομής και της έκτασης του χειρουργείου βασισμένη στα πιο νέα και τεκμηριωμένα ιατρικά δεδομένα και πρωτόκολλα (Evidence Based Medicine) και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς
 
  • Αναλυτική ενημέρωση με απλά λόγια για τη διαδικασία της επέμβασης και τα αποτελέσματα, με κύριο μέλημα να γνωρίζει ο ασθενής τι να περιμένει
 
  • Καθορισμός του τόπου και της ημερομηνίας χειρουργείου σε συνεννόηση με τον ασθενή
 
  • Αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος – εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο
 

Στο χειρουργείο:

  • Εξειδικευμένη και σταθερή χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα που εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα
 
  • Χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών βοηθημάτων για την ασφάλεια του ασθενή
 

Μετεγχειρητικά:

  • Μετεγχειρητικά υπολογισμός ασβεστίου και παραθορμόνης, έλεγχος φωνητικών χορδών
 
  • Αναλυτικές μετεγχειρητικές οδηγίες και συμβουλές φροντίδας τραύματος
 
  • Συνεχής διαθεσιμότητα και δυνατότητα επανεκτίμησης σε περίπτωση επείγοντος
 
  • Επανέλεγχος σε περίπου μία βδομάδα, αφαίρεση ραμμάτων, ιστολογική

 

Κόστος της Παραθυρεοειδεκτομής (χερουργικής Παραθυρεοειδών):

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρούμε το κόστος του χειρουργείου ιδιαιτερα προσιτό. Η τελική τιμή περιλαμβάνει τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τα έξοδα παραμονής στο νοσοκομείο και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και του αναισθησιολόγου. Υπάρχει και συμμετοχή του δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Υπάρχει συνέργασία με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η ελάχιστα επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP) δεν συνοδεύεται από μεγαλύτερο κόστος. Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου τους χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.