Ελάχιστα επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή

Επαναστατική χειρουργική Παραθυρεοειδών αδένων: Ανακαλύψτε την ελάχιστα επεμβατική, βιντεοσκοπικά υποβοηθούμενη Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP).
mivap

Η εξέλιξη της ιατρικής και ειδικότερα της χειρουργικής έχει φέρει νέες δυνατότητες και καινοτομίες που επηρεάζουν θετικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα στον χώρο της χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP). Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη μέθοδο αυτή, που αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική, ελαχιστοποιώντας το τραύμα στον ασθενή ενώ επιτυγχάνει ανώτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.

 

Η Εξέλιξη της Χειρουργικής των Παραθυρεοειδών:

Για δεκαετίες, η χειρουργική των παραθυρεοειδών πραγματοποιούνταν με συμβατικές ανοικτές μεθόδους, μέσω μια σχετικά μεγάλης τομής στο λαιμό. Ωστόσο, η εισαγωγή των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών έχει φέρει επανάσταση στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα η MIVAP προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση στην αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων. Πραγματοποιείται με χρήση ενδοσκοπίου (κάμερας) μέσω μιας πολύ μικρής τομής.

Οι Κύριες Προκλήσεις:

  • Επιλογή Ασθενών: Η ΜIVAP είναι κατάλληλη για ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό που προκαλείται από ένα μόνο (μονήρες) αδένωμα. Η προεγχειρητική απεικόνιση είναι κρίσιμη για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης του αδενώματος. Οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη αξιολόγηση από έναν έμπειρο χειρουργό παραθυρεοειδούς για να καθοριστεί αν η ΜIVAP είναι η κατάλληλη μέθοδος για αυτούς.
  • Στοιχεία χειρουργού: Η MIVAP απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία από τον χειρουργό. Ενώ οι τομή που απαιτούνται είναι μικρή, η διαδικασία είναι απαιτητική και απαιτεί προσοχή στην τεχνική λεπτομέρεια. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές ανταμείβονται με τα πλούσια οφέλη που προσφέρει η MIVAP στους ασθενείς.

Τα Οφέλη της MIVAP:

  • Ελάχιστο τραύμα: Το κύριο χαρακτηριστικό της MIVAP είναι η χρήση μικρών τομών, συνήθως λιγότερο από 2 εκατοστά. Έτσι μειώνει σημαντικά τον τραυματισμό του λαιμού και των γύρω ιστών. Αυτό σημαίνει μείωση του πόνου και του κινδύνου λοιμώξεων και γρηγορότερη ανάρρωση.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα: Οι μικρές τομές σημαίνουν μικρότερο σημάδι, κάτι που συνεισφέρει στην βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του ασθενούς μετά την επέμβαση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για επεμβάσεις σε περιοχές που είναι ορατές όπως ο λαιμός.
  • Βέλτιστη χειρουργική ακρίβεια: Χάρη στη χρήση ενδοσκοπίου (κάμερας) ο χειρουργός έχει καλύτερη όραση στο χειρουργικό πεδίο. Έτσι η επέμβαση διαρκεί κατά κανόνα λιγότερο από 20 λεπτά. Η μικρή τομή, ο σύντομος χειρουργικός χρόνος και η άριστη έκθεση των ιστών μειώνουν τις πιθανές επιπλοκές όπως λοίμωξη, αιμορραγία ή τραυματισμό νεύρων.
  • Μικρότερη Νοσηλεία: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε MIVAP συχνά επωφελούνται από μικρότερες νοσηλείες σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή πιο γρήγορα. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της MIVAP μεταφράζεται σε ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης, χάρη στον ελάχιστο πόνο.

Επισκόπηση της Διαδικασίας:

Η MIVAP πραγματοποιείται με τη χρήση προηγμένων τεχνικών με βίντεο που χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία και έναν ενδοσκόπιο (κάμερα) υψηλής ανάλυσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  • Προεγχειρητική Απεικόνιση: Η ακριβής προεγχειρητική απεικόνιση, συχνά με χρήση υπερήχων και σπινθηρογραφήματος, είναι κρίσιμη για τον ακριβή εντοπισμό του παραθυρεοειδούς αδενώματος. Σε 20% των περιπτώσεων οι αδένες ενδέχεται να βρίσκονται σε έκτοπη θέση.
  • Μικρές Τομές: μια τομή περίπου 2 εκ. σε μια πτυχή του δέρματος στο κάτω μέρος του λαιμού παρέχει πρόσβαση για το ενδοσκόπιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία.
  • Εισαγωγή Ενδοσκοπίου: Ένα ενδοσκόπιο υψηλής ανάλυσης εισάγεται, παρέχοντας μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου σε οθόνη.
  • Αφαίρεση Αδενώματος: Το αδένωμα παραθυρεοειδούς  εντοπίζεται χρησιμοποιώντας το ενδοσκόπιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία. Αφαιρείται με προσεκτική παρασκευή.
  • Κλείσιμο: Αφού αφαιρεθεί το αδένωμα, γίνεται συρραφή της τομής με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής που την κάνουν σχεδόν αόρατη.

Χρησιμοποιούμε πάντα την διεγχειρητική μέτρηση της Παραθορμόνης διότι το 10% έως 15% των ανθρώπων έχει περισσότερους από έναν παθολογικό παραθυρεοειδή αδένα. Η τεχνική αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η πλήρης επίλυση του προβλήματος και για να επιβεβαιωθεί ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής προτού θεωρηθεί ολοκληρωμένη.

Συμπέρασμα:

Καθώς το πεδίο της ενδοκρινικής χειρουργικής συνεχίζει να εξελίσσεται, η ΜIVAP αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς οι προηγμένες τεχνικές μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους. Εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έχετε ένδειξη για χειρουργική επέμβαση παραθυρεοειδών, εξετάστε τις δυνατότητες που προσφέρει η ΜIVAP.

Μην ξεχνάτε ότι:

Διαβάστε ακόμα...

Αδένωμα-παραθυρεοειδούς-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Πρωτοπαθής
υπερπαραθυρεοειδισμός

διεγχειρητική-μέτρηση-Παραθορμόνης-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Παραθυρεοειδών

Διεγεγχειρητική μέτρηση
παραθορμόνης

Παραθυρεοειδεκτομή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Παραθυρεοειδεκτομή

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα

Ψηλό ασβέστιο στο αίμα: Ο ρόλος των παραθυρεοειδών αδένων

Ξέρετε ότι η αιτία για το ψηλό ασβέστιο έχει σχεδόν πάντα σχέση με τους Παραθυρεοειδείς αδένες; Ενημερωθείτε για τους παραθυρεοειδείς, την πιο συχνή διαταραχή τους (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και αδένωμα Παραθυρεοειδούς) και πώς αυτή θεραπεύεται
εύκολα και ανώδυνα

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση του Θυρεοειδή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και κάποιες φορές εξόφθαλμο (Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).