Όζοι Θυρεοειδή

Οι όζοι είναι η πιο συχνή χειρουργική πάθηση του Θυρεοειδή

Μιλήστε με την Ειδικό για τους Όζους Θυρεοειδούς σας

Επικοινωνία
οζος-Θυροειδή-Θεοδώρα-Μαργαριτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Οι όζοι του Θυρεοειδή είναι κάθε διόγκωση πάνω ή μεσα στο Θυροειδή.

Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού έχει όζους στο Θυρεοειδή που φαίνονται στο Υπερηχογράφημα. Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν πως η συχνότητα εμφάνισης ενός ψηλαφητού όζου του θυρεοειδούς είναι περίπου 5% στις γυναίκες και 1% σε άνδρες. Ο αριθμός τους ποικίλει, από ένα μέχρι και αρκετούς, ευρισκομένους στον έναν ή και στους δύο λοβούς του αδένα (πολυοζώδης Βρογχοκήλη). Συχνά οι όζοι εντοπίζονται τυχαία, όταν οι ασθενείς πραγματοποιούν ακτινολογικές εξετάσεις για άλλες παθήσεις.

Συμπτώματα όζων Θυρεοειδή

Οι περισσότεροι ασθενείς με όζους του Θυρεοειδή είναι ασυμπτωματικοί.

Όταν οι όζοι είναι μεγαλύτεροι, και αναλογα με τη θέση τους, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή, πόνο στο λαιμό και βραγχνάδα στη φωνή.

Ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν τον όζο στον καθρέπτη σαν ένα πρήξιμο στο λαιμό. Χαρακτηριστικό είναι οι ασθενείς να αισθάνονται ενόχληση στο λαιμό όταν φορούν ζιβάγκο, γραβάτα ή πουκάμισο με στενό λαιμό. 

Ξαφνικός πόνος οφείλεται συχνά σε αιμορραγία ενός κυστικού όζου και οδηγεί τους ασθενείς επειγόντως στο γιατρό. 

Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό όζων υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες (θερμοί όζοι) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό που εκδηλώνεται με ταχυκαρδία, αρρυθμίες, εφίδρωση, νευρικότητα.

Συμπτωματα-όζων-Θυροειδή-Θεοδώρα-Μαργαριτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Ενώ οι περισσότεροι όζοι του Θυρεοειδούς (90 – 95%) είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν κάποια αντιμετώπιση, πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι κακοήθεις όζοι.

  • Όζοι που είναι σκληροί, με ανώμαλη επιφάνεια και αμετακίνητοι.
 
  • Παρουσία διογκωμένων λεμφαδένων στην περιοχή του λαιμού.
 
  • Εμφάνιση βράγχους φωνής (βραγχνάδας) χωρίς άλλη αιτία.
 
  • Πρωτοεμφανιζόμενος όζος σε άτομα ηλικίας κάτω των 16 ή άνω των 60 ετών.
 
  • Ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία στην περιοχή του λαιμού, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
 
  • Οικογενειακό ιστορικό Καρκίνου Θυρεοειδή.

Πώς να ελέγξετε το λαιμό σας για Όζους και Καρκίνο Θυρεοειδή

Ελεγχος-Θυρεοειδή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας έναν απλό έλεγχο για να διαπιστώσετε την παρουσία ύποπτων όζων στο Θυρεοειδή.  

Αν παρατηρήσετε κάποια διόγκωση, ή έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να υποβληθείτε σε διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς.

Διαγνωστικές εξετάσεις για όζους Θυρεοειδή

  • Κλινική εξέταση του ασθενούς και λήψη ιστορικού και κληρονομικότητας (στοιχεία όπως αν είναι ψηλαφητός όζος, αν ο ασθενής έχει ακτινοβοληθεί κτλ, είναι πολύ σημαντικά).

 

  • Αιματολογικές εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, (Τ3, Τ4, TSH) των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και της καλσιτονίνης

 

  • Σπινθηρογράφημα για τη διερεύνηση της λειτουργικότητας των όζων. Εκτελείται σε ασθενείς που έχουν υπερθυρεοειδισμό (χαμηλή TSH) ταυτόχρονα με την παρουσία όζων.

 

  • Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς. Εξετάζει την ύπαρξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε κάθε όζο, που δείχνουν πόσο πιθανό είναι να είναι κάποιος όζος ύποπτος για κακοήθεια. Η ηχογένεια, η αιμάτωση, η ύπαρξη αποτιτανώσεων, τα σαφή ή ασαφή όρια, το αν υπάρχει κυστικό κομμάτι και η ύπαρξη ή όχι ενός «δαχτυλιδιού» γύρω από τον όζο είναι αυτά τα χαρακτηριστικά. Ανάλογα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποφασίζεται αν σε κάποιον όζο πρέπει να γίνει παρακέντηση και βιοψία.

 

  • Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και βιοψία. Η μελέτη της βιοψίας μέσω της παρακέντησης είναι πιο σίγουρος τρόπος να διαγνωστεί μια κακοήθεια ή να αποκλειστεί ότι πρόκειται για καρκίνο.

Θεραπεία όζων Θυρεοειδούς

Οι όζοι του Θυρεοειδή δε χρειάζονται πάντα κάποια θεραπεία. 

Όταν οι όζοι είναι μικροί σε μέγεθος, ασυμπτωματικοί, σε ευθυρεοειδικό ασθενή και κυρίως χωρίς χαρακτηριστικά ύποπτα για καρκίνο μπορούν να παρακολουθούνται. 

Οι όζοι δε μικραίνουν και δεν εξαφανίζονται με διατροφή, βελονισμό, χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων ή άλλων εναλλακτικών θεραπειών. Επιπλέον, η ύπαρξη όζων δεν αποτελεί λόγο χορήγησης θυροξίνης (θυρεοειδικής ορμόνης σε χάπι) αν δεν υπάρχει υποθυρεοειδισμός. Σύμφωνα και με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικάνικης Εταιρείας Θυρεοειδούς (2015), η χορήγηση θυροξίνης για τη σμίκρυνση των όζων δεν έχει επιστημονική βάση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

χειρουργική-θυρεοειδους-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός

Οι όζοι που είναι κακοήθεις ή ύποπτοι για κακοήθεια στη βιοψία αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.

Η Θυρεοειδεκτομή (επέμβαση αφαίρεσης του Θυρεοειδή) μέ ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό είναι η μοναδική αρχική θεραπεία για τον καρκίνο του Θυρεοειδή.  Μετά την κατάλληλη και άρτια εκτελεσμένη χειρουργική επέμβαση η πρόγνωση είναι άριστη.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να χρειάζεστε χειρουργική αντιμετώπιση των όζων:

  • Όζος που είναι ιδιαίτερα ύποπτος στο υπερηχογράφημα, συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό ακτινοβολίας ή αυ΄ξημένη καλσιτονίνη.
  • Καλοήθης όζος που συνεχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαταποσία, κλπ.
  • Οζος που κατεβαίνει προς το θώρακα (καταδυόμενος).
  • Όζος που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και μετά από αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας (τοξικό αδένωμα – τοξική βρογχοκήλη).
  • Μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν αισθητικό πρόβλημα ή συμπτώματα.
Έχετε κι εσείς όζους στο Θυρεοειδή;

Επικοινωνήστε άμεσα με τη Χειρουργό
και ενημερωθείτε πότε μπορεί να χρειάζεστε αφαίρεση

Διαβάστε ακόμα...

καρκίνος-Θυρεοειδή-Θεοδώρα-Μαργαριτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Καρκίνος Θυρεοειδή

Πολυοζώδης-βρογχοκήλη-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδής-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Έχετε απορίες;

Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σας

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μικρύνουν ή να εξαφανιστούν οι όζοι στο Θυρεοειδή εκτός του Χειρουργείου. Δε χρειάζεται να “καταπολεμηθούν” οι όζοι όταν δε δημιουργούν προβλήματα και παρακολουθούνται τακτικά. Όταν όμως χρειάζονται Θεραπεία, αυτή είναι μόνο η Χειρουργική επέμβαση. 

Κατά κανόνα το Χειρουργείο για την αντιμετώπιση των όζων του Θυρεοειδή είναι η ολική Θυρεοειδεκτομή (ολική αφαίρεση). Αν έχετε ένα μονήρη όζο ή όζους μόνο στον ένα λοβό του Θυρεοειδή μπορεί να έχει ένδειξη η λοβεκτομή (αφαίρεση του ενός λοβού του Θυρεοειδή). Αυτό αποφασίζεται σε συνεννόηση με σας από το Χειρουργό και τον Ενδοκρινολόγο σας.

Σχεδόν ποτέ. Η  παρουσία όζων στο Θυρεοειδή αυτή καθαυτή ΔΕΝ δικαιολογεί αλλαγές στο βάρος. Αυτό που επηρεάζει το βάρος μας είναι τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, δηλαδή αν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός. Επιπλέον, καμιά πάθηση του Θυρεοειδή δεν μπορεί να είναι αποκλειστική αιτία πολύ μεγάλης αυ΄ξησης του βάρους, αλλά μόνο λίγων κιλών. 

Η Χειρουργική του Θυρεοειδούς ανήκει παραδοσιακά στη Γενική Χειρουργική. Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου η εξειδίκευση της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων. Ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων οφείλει να έχει περαιτέρω εκπαίδευση και συστηματική ενασχόληση με τα Χειρουργεία του Θυρεοειδή.

Μπορεί. Aν η διόγκωση αυτή είναι μπροστά ή αμέσως στο πλάι της τραχείας (το σκληρό μέρος που βρίσκεται στο μέσο του λαιμού), είναι πιθανό να προέρχεται από το θυρεοειδή. Aν η διόγκωση βρίσκεται σε άλλη περιοχή του λαιμού, πρόκειται συνήθως για λεμφαδένες, που μπορεί να μεγάλωσαν εξαιτίας κάποιας πάθησης (η διόγκωση αυτή είναι σύμπτωμα πολλών νοσημάτων).

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).