Καρκίνος Θυρεοειδή: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στα πλάισια του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του Θυρεοειδή απαντήσαμε στις συχνότερες ερωτήσεις σας:
September thyroid cancer awareness

[Όλα τα παρακάτω αφορούν στον διαφοροποιημένο καρκίνο του Θυρεοειδή (θηλώδης – θηλακιώδης καρκίνος), που αποτελεί το 95% όλων των καρκίνων του Θυρεοειδή. Για τους διάφορους τύπους καρκίνου θυρεοειδούς διαβάστε στη σελίδα μας]

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Με τι συμπτώματα εμφανίζεται;

Ο καρκίνος του Θυρεοειδούς σπάνια έχει ειδικά συμπτώματα.

  • Όζοι Θυρεοειδή: Περίπου 5% των όζων του Θυρεοειδή >1 εκ μπορεί να είναι καρκίνος. Εμφανίζεται είτε ως μάζα-πρήξιμο στο λαιμό ή σε τυχαίο υπερηχογράφημα τραχήλου για άλλο λόγο.
  • Βραγχνάδα που επιμένει
  • δυσκολία στην κατάποση,
  • επίμονος βήχας
  • διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο μας τι να κάνετε για να δείτε αν έχετε όζους στο θυρεοειδή και πότε αυτοί μπορεί να είναι καρκίνος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο θυρεοειδούς:

  • Έκθεση σε ακτινοβολία στο κεφάλι ή λαιμό (ως θεραπεία άλλου καρκίνου κατά την παιδική ηλικία ή λόγω πυρηνικού ατυχήματος)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς
  • Γενετικά σύνδρομα καρκίνου του θυρεοειδούς
  • Βρογχοκήλη λόγω έλλειψης ιωδίου
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Παχυσαρκία

Επίσης ο καρκίνος του Θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε γυναίκες, στη λευκή φυλή και σε ηλικίες 20-55 ετών.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου Θυρεοειδή;

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο καρκίνος του Θυρεοειδούς διαγιγνώσκεται κυρίως εξετάζοντας τους όζους του Θυρεοειδή. Χρησιμοποιούμε τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Υπερηχογράφημα: Εξετάζει την ύπαρξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε κάθε όζο, που δείχνουν πόσο πιθανό είναι να είναι κάποιος όζος ύποπτος για κακοήθεια. Η ηχογένεια, η αιμάτωση, η ύπαρξη αποτιτανώσεων, τα σαφή ή ασαφή όρια, το αν υπάρχει κυστικό κομμάτι και η ύπαρξη ή όχι ενός «δαχτυλιδιού» γύρω από τον όζο είναι αυτά τα χαρακτηριστικά.
  • Παρακέντηση δια λεπτής βελόνης και βιοψία (FNA): Ανάλογα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποφασίζεται αν σε κάποιον όζο πρέπει να γίνει παρακέντηση Θυρεοειδούς. Μέσω μίας πολύ λεπτής βελόνας ο ειδικός ιατρός λαμβάνει, με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ένα μικρό δείγμα υγρού/κυττάρων από τον προς εξέταση όζο. Το υλικό αυτό εξετάζεται στο μικροσκόπιο, για να διαπιστωθεί αν εμφανίζει καρκινικά ή ύποπτα κύτταρα.
  • Εξετάσεις αίματος: Στα πλαίσια της διάγνωσης πρέπει να υπολογίζεται η καλσιτονίνη για τον αποκλεισμό του μυελοειδούς καρκίνου (σπανιότερος και επιθετικότερος τύπος). Τα επίπεδα των ορμονών του Θυρεοειδή (Τ3, Τ4) δεν παίζουν ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου.
 

Τι θεραπεία χρειάζεται ο καρκίνος Θυρεοειδή:

Πρωταρχική θέση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς κατέχει η χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση όλου του Θυρεοειδούς αδένα)
  • Λοβεκτομή (αφαίρεση του ενός λοβού του θυρεοειδούς) για μικρούς όγκους περιορισμένους στο Θυρεοειδή
  • Λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (αφαίρεση ομάδων λεμφαδένων από την κεντρική ή την πλάγια περιοχή του τραχήλου)

Συχνά ενδείκνυται μετεγχειρητικά θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, που καταστρέφει τυχόν θυρεοειδικό υπόλειμμα και πιθανόν και μικρές μεταστάσεις.

Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται πλήρως με τη χειρουργική επέμβαση με ή χωρίς ραδιενεργό ιώδιο. Για τα πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να απαιτηθούν άλλα ήδη θεραπείας (ακτινοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες) που αφορούν όμως πολύ μικρό ποσοστό ασθενών.

Ποια είναι η πρόγνωση του καρκίνου Θυρεοειδούς

Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν πολύ υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, ειδικά στις μικρές ηλικίες, που φτάνουν το 98% στη 10ετία.

Ο διαφοροποιημένος καρκίνος του Θυρεοειδή (το θηλώδες και το θυλακιώδες καρκίνωμα), μετά από ένα καλά σχεδιασμένο και ογκολογικά άρτιο χειρουργείο και με σωστή μετεγχειρητική στρατηγική, έχει άριστη πρόγνωση. Σημαντικό ρόλο στο προσδόκιμο επιβίωσης παίζει επίσης η έγκαιρη διάγνωση καθώς και ο ακριβής τύπος του καρκίνου.

Μπορεί να υποτροπιάσει ο καρκίνος Θυρεοειδούς ή να δώσει μεταστάσεις;

Ο καρκίνος του Θυρεοειδή δίνει αρκετά συχνά μεταστάσεις στους λεμφαδένες του λαιμού. Αυτές όταν διαπιστωθούν πρέπει να συναφαιρούνται στο πρώτο χειρουργείο στο Θυρεοειδή. Οι μεταστάσεις σε άλλα όργανα είναι ιδιαίτερα σπάνιες. 

Τέλος, ο καρκίνος του Θυρεοειδή κάποιες φορές υποτροπιάζει στο λαιμό (στην περιοχή του Θυρεοειδή ή των λεμφαδένων. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται εκ νέου χειρουργική επέμβαση. Ο κίνδυνος υποτροπής μειώνεται σημαντικά όταν το αρχικό χειρουργείο είναι πλήρες

Οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν την επικοινωνία με το γιατρό σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να προγραμματίσουμε, αν χρειάζεται, το χειρουργείο στο Θυρεοειδή σας.

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα