Καταδυόμενη Βρογχοκήλη

Οδηγός για Συμπτώματα, Διάγνωση και Εξειδικευμένη Χειρουργική Αντιμετώπιση
καταδυομενη βρογχοκήλη

Η καταδυόμενη βρογχοκήλη είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας μεγαλώνει (σχεδόν πάντα λόγω όζων) και επεκτείνεται κάτω από το στέρνο και βαθιά στο θώρακα., πιέζοντας ζωτικά όργανα όπως η τραχεία και ο οισοφάγος. Ενώ αυτή η μορφή βρογχοκήλης μπορεί αρχικά να είναι ασυμπτωματική, συχνά προκαλεί σοβαρά συμπτώματα και απαιτεί εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση.

 

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Καταδυόμενης Βρογχοκήλης;

Αν και η βρογχοκήλη μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στην αρχή, όταν μεγαλώσει αρκετά μπορεί να γίνει αισθητή ως μια διόγκωση στον λαιμό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει:

  • Ορατή διόγκωση στον λαιμό και αίσθημα πίεσης
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Αίσθημα ότι ο αέρας δεν περνάει εύκολα, ειδικά όταν ξαπλώνετε.
  • Δυσκολία στην κατάποση: Εντύπωση ότι κάτι εμποδίζει τον οισοφάγο.
  • Βραχνάδα ή αλλαγές στη φωνή: Η πίεση στο λαρυγγικό νεύρο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη χροιά της φωνής.
  • Αίσθημα πίεσης στο στήθος: Όσο η βρογχοκήλη επεκτείνεται προς το στέρνο, μπορεί να ασκήσει πίεση και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία.
 

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τέτοια συμπτώματα και να συμβουλεύεστε έναν ειδικό, καθώς αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ίσως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και πιθανώς χειρουργική αντιμετώπιση.

βρογχοκήλη αξονικήΠώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της καταδυόμενης βρογχοκήλης γίνεται μέσω ακτινογραφίας θώρακα, υπερήχου, και αξονικής τομογραφίας (CT) για να καταγραφεί το μέγεθος και η έκταση της βρογχοκήλης και να προσδιοριστεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Η ακριβής διάγνωση βοηθά στην εκτίμηση του πόσο μεγάλη είναι η βρογχοκήλη και σε ποια έκταση ασκεί πίεση στα γειτονικά όργανα. 

Η ολοκληρωμένη απεικόνιση επιτρέπει τον προγραμματισμό της κατάλληλης χειρουργικής επέμβασης, αν χρειαστεί, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

 

Πότε Χρειάζεται Χειρουργική Αφαίρεση;

Η καταδυόμενη βρογχοκήλη και οι όζοι που την αποτελούν είναι συνήθως καλοήθεις, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τις οποίες προτείνεται χειρουργική αφαίρεση, μεταξύ των οποίων:

  1. Όταν η βρογχοκήλη είναι μεγάλη και εμφανίζεται ως ορατή μάζα στο λαιμό.
  2. Όταν προκαλεί συμπτώματα πίεσης στον αεραγωγό ή στον οισοφάγο, κάνοντας δύσκολη την αναπνοή ή την κατάποση.
  3. Όταν προκαλεί υπερθυρεοειδισμό: Παραγωγή υπερβολικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.
  4. Όταν υπάρχουν ύποπτοι όζοι για καρκίνο (με αμφίβολα αποτελέσματα από βιοψίες).
  5. Όταν καταδύεται βαθιά ως το αορτικό τόξο
 

Πώς Γίνεται η Αφαίρεση της Καταδυόμενης Βρογχοκήλης;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βρογχοκήλη μπορεί να αφαιρεθεί με μια τομή χαμηλά στον λαιμό (την κλασική τομή της Θυρεοειδεκτομής – αφαίρεσης Θυρεοειδούς). Σπάνια χρειάζεται διάνοιξη του στέρνου (στερνοτομή) όταν η επέμβαση ανατεθεί σε έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς. Οι εξειδικευμένοι χειρουργοί θυρεοειδούς έχουν την εμπειρία να αφαιρέσουν μια καταδυόμενη βρογχοκήλη με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τις κρίσιμες ανατομικές δομές γύρω από τον αδένα.

Αν σας ενημερώσουν ότι χρειάζεται να “ανοίξουν το στέρνο”, εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από έναν έμπειρο χειρουργό. Η στερνοτομή είναι μια πρακτική που σχεδόν ποτέ δεν απαιτείται, εκτός αν η βρογχοκήλη είναι εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη στην πρόσβαση.

Γιατί Είναι Σημαντικό να Επισκεφτείτε έναν Εξειδικευμένο Χειρουργό;

Η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστική στην επιτυχία της επέμβασης. Ένας εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια ακόμα και τις μεγαλύτερες βρογχοκήλες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επιπλοκών και διασφαλίζοντας τη διατήρηση των κρίσιμων δομών, όπως τα νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης αφαίρεση του αδένα όταν είναι απαραίτητο, χωρίς να προκληθούν βλάβες που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς.

Η καταδυόμενη βρογχοκήλη μπορεί να ακούγεται σαν μια σύνθετη και ανησυχητική πάθηση, αλλά με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία από έναν εξειδικευμένο χειρουργό, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ή σας έχουν διαγνώσει με καταδυόμενη βρογχοκήλη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να συζητήσουμε.

 

Οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν την επικοινωνία με το γιατρό σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να προγραμματίσουμε, αν χρειάζεται, το χειρουργείο στο Θυρεοειδή σας.

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα

Ψηλό ασβέστιο στο αίμα: Ο ρόλος των παραθυρεοειδών αδένων

Ξέρετε ότι η αιτία για το ψηλό ασβέστιο έχει σχεδόν πάντα σχέση με τους Παραθυρεοειδείς αδένες; Ενημερωθείτε για τους παραθυρεοειδείς, την πιο συχνή διαταραχή τους (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και αδένωμα Παραθυρεοειδούς) και πώς αυτή θεραπεύεται
εύκολα και ανώδυνα

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση του Θυρεοειδή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και κάποιες φορές εξόφθαλμο (Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).