Ψηλό ασβέστιο στο αίμα: Ο ρόλος των παραθυρεοειδών αδένων

Ξέρετε ότι η αιτία για το ψηλό ασβέστιο έχει σχεδόν πάντα σχέση με τους Παραθυρεοειδείς αδένες; Ενημερωθείτε για τους παραθυρεοειδείς, την πιο συχνή διαταραχή τους (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και αδένωμα Παραθυρεοειδούς) και πώς αυτή θεραπεύεται εύκολα και ανώδυνα

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες;

Είναι 4 μικροί αδένες που βρίσκονται στο λαιμό ακριβώς πίσω από τον θυρεοειδή αδένα. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει αυτό ενός μπιζελιού. Το γεγονός ότι έχουμε τέσσερις (το μοναδικό όργανο του σώματος που υπάρχει 4 φορές) αναδεικνύει τη σπουδαιότητά τους. Παρά τη γειτονική τους θέση, οι Παραθυρεοειδείς αδένες δεν έχουν άλλη σχέση με το Θυρεοειδή, αλλά είναι ανεξάρτητοι αδένες.

Ο μοναδικός σκοπός των παραθυρεοειδών αδένων είναι να διατηρούν το ασβέστιο στο αίμα σε ένα πολύ στενό εύρος. Για να γίνει αυτό, οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μια ορμόνη (παραθορμόνη) για τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα μας.

 

Τι κάνει το ασβέστιο στο σώμα;

Το ασβέστιο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στο σώμα μας και είναι απαραίτητο για τη ζωή. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρησιμοποιεί ασβέστιο για να λειτουργεί σωστά. Είναι αποθηκευμένο κυρίως στα οστά και τα ψηλά επίπεδά του στο αίμα είναι επικίνδυνα έως και θανατηφόρα.

 

Σε τι οφείλεται το ψηλό ασβέστιο στο αίμα;

Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα, ή υπερασβεστιαιμία, προκαλείται σχεδόν πάντα από έναν μικρό καλοήθη όγκο σε έναν ή περισσότερους από τους παραθυρεοειδείς αδένες στο λαιμό σας (Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός). Το υψηλό ασβέστιο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας και θα πρέπει σχεδόν πάντα να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου (αδενώματος) των παραθυρεοειδών.

Εάν έχετε υψηλό ασβέστιο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η νόσος των παραθυρεοειδών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ο καρκίνος οποιουδήποτε είδους να προκαλεί υψηλό ασβέστιο στο αίμα. Μην ανησυχείτε για καρκίνο μέχρι να ελέγξετε τα παραθυρεοειδή σας–το υψηλό ασβέστιο στο αίμα οφείλεται σε πρόβλημα των παραθυρεοειδών σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων!

 

Τι είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ένας (ή περισσότεροι) από τους παραθυρεοειδείς αναπτύσσουν όγκο – αδένωμα που παράγει υπερβολική ποσότητα παραθορμόνης που οδηγεί σε υψηλό ασβέστιο και άλλα άσχημα συμπτώματα. Αυτός ο όγκος πρέπει να αφαιρεθεί. Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το μικρό αδένωμα: αυξάνει ακόμη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Αδένωμα Παραθυρεοειδούς: Συμπτώματα 

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός αφορά μια ιδιαίτερη ασθένεια που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα τα οποία προκύπτουν από τον σχηματισμό αδενώματος παραθυρεοειδούς και μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων. 

Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •  Αποδυνάμωση των οστών, προκαλώντας οστεοπόρωση και κατάγματα των οστών
  • Πέτρες στα νεφρά, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τη συνολική λειτουργία των νεφρών
  • Διαταραχές από το νευρικό σύστημα (κόπωση, απώλεια μνήμης, κακή συγκέντρωση, άγχος και κατάθλιψη)
  •  Σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες
  • Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.
 

Πώς θα ξέρω αν έχω υπερπαραθυρεοειδισμό;

Η διάγνωση του υπερπαραθυρεοειδισμού είναι εύκολη όταν ο γιατρός είναι εξοικειωμένος με την πάθηση. Εάν έχετε υψηλό ασβέστιο ενώ είστε κατά τα άλλα υγιής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και τα επίπεδα παραθορμόνης θα κάνουν τη διάγνωση. Δε χρειάζεστε απεικονιστικές εξετάσεις – η διάγνωση μπαίνει από τις εξετάσεις αίματος.

Πώς θεραπεύεται ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός;

Ευτυχώς ο Υπερπαραθυρεοειδισμός θεραπεύεται με μια σύντομη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση που απαιτεί όμως εξειδικευμένο χειρουργό. Το ποσοστό επιτυχίας των εξειδικευμένων χειρουργών διεθνώς αγγίζει το 98%. Η επέμβαση μπορεί να είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα και τελικά ακόμα και αποτυχημένη στα χέρια άπειρων χειρουργών.

Η χειρουργός ενδοκρινών αδένων Θ. Μαργαρίτη εκτελεί την ελάχιστα επεμβατική, βιντεοσκοπικά υποβοηθούμενη παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP). Με μια μικρή τομή έως 2 εκ. και χρήση κάμερας, διάρκεια χειρουργείου 20-40 λεπτά, με ελάχιστο πόνο, άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής, δισταγμού ή «παρακολούθησης» πριν το χειρουργείο στους Παραθυρεοειδείς σας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν την επικοινωνία με το γιατρό σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να προγραμματίσουμε, αν χρειάζεται, το χειρουργείο στους Παραθυρεοειδείς σας.

mivap

Ελάχιστα επεμβατική βιντεοσκοπικά υποβοηθούμενη Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα στον χώρο της χειρουργικής των ενδοκρινών αδένων είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Παραθυρεοειδεκτομή (MIVAP). Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τη μέθοδο αυτή, που αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική, ελαχιστοποιώντας το τραύμα στον ασθενή ενώ επιτυγχάνει ανώτερο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα

Θυρεοειδεκτομή-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Τομή Θυρεοειδεκτομής

Η αφαίρεση του θυρεοειδή ή των παραθυρεοειδών αδένων γίνεται παραδοσιακά διαμέσου μιας τομής στο λαιμό. Η ύπαρξη ουλής/σημαδιού στο λαιμό είναι ενοχλητική για τους περισσότερους