Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση του Θυρεοειδή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και κάποιες φορές εξόφθαλμο (Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση νόσος του Θυρεοειδή που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό. Είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Πήρε το όνομά του από τον Ρόμπερτ Γκρέιβς, έναν Ιρλανδό γιατρό, ο οποίος περιέγραψε αυτή τη μορφή υπερθυρεοειδισμού πριν από περίπου 150 χρόνια. Είναι 7-8 φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες.

 

Σε τι οφείλεται η νόσος του Graves;

Στη νόσο του Graves το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προσβάλουν το Θυρεοειδή και αναγκάζουν τα κύτταρα του να υπερλειτουργούν. Έτσι απελευθερώνουν θυρεοειδικές ορμόνες και προκαλείται υπερθυρεοειδισμός.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Graves;

1.Υπερθυρεοειδισμός

Τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου του Graves οφείλονται στην υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα. Αυτά συνήθως είναι,  ταχυπαλμία, τρόμος (τρέμουλο) των χεριών, προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους, μυϊκή αδυναμία, νευροψυχιατρικά συμπτώματα και δυσανεξία στη ζέστη.

 

2.Οφθαλμική νόσος

Η νόσος του Graves είναι το μόνο είδος υπερθυρεοειδισμού που σχετίζεται με φλεγμονή των ματιών, πρήξιμο των ιστών γύρω από τα μάτια και διόγκωση των ματιών (οφθαλμοπάθεια του Graves ή εξόφθαλμος). Συνολικά, το ένα τρίτο των ασθενών με νόσο του Graves αναπτύσσει οφθαλμική νόσο του Graves, και το 5% έχει μέτρια έως σοβαρή φλεγμονή των οφθαλμικών ιστών που προκαλεί σοβαρό ή μόνιμο πρόβλημα όρασης. Οι ασθενείς που έχουν οποιαδήποτε ένδειξη οφθαλμικών συμπτωμάτων θα πρέπει να αναζητήσουν αξιολόγηση με οφθαλμίατρο.

εξοφθαλμος

Τα οφθαλμικά συμπτώματα συνήθως ξεκινούν περίπου έξι μήνες πριν ή μετά τη διάγνωση της νόσου του Graves ενώ κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται προβλήματα στα μάτια πολύ καιρό μετά τη θεραπεία της νόσου. Η σοβαρότητα των οφθαλμικών συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα του υπερθυρεοειδισμού.

Τα πρώιμα σημάδια του προβλήματος μπορεί να είναι κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια, πρήξιμο των ματιών λόγω φλεγμονής των ιστών πίσω από το βολβό του ματιού ή διπλή όραση (διπλωπία). Δεν γνωρίζουμε γιατί, αλλά η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι συχνότερη και είναι πιο σοβαρή σε καπνιστές.

 

3. Βρογχοκήλη

Κάποιες φορές στη νόσο Graves ο Θυρεοειδής διογκώνεται πολύ και μπορεί να προκαλεί τοπικά πιεστικά συμπτώματα. Η κατάσταση ονομάζεται βρογχοκήλη.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου του Graves;

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματά σας κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης και επιβεβαιώνεται από εργαστηριακές εξετάσεις που μετρούν την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνη, ή Τ4, και τριιωδοθυρονίνη, ή Τ3) και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης ( TSH) στο αίμα σας.

Η μέτρηση των αντισωμάτων επιβεβαιώνει τη διάγνωση της νόσου του Graves χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Επίσης διαγνωστικά χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα θυρεοειδή.

 

 

Θεραπεία νόσου του Graves

Αρχικά η νόσος του Graves αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο. Εάν ο υπερθυρεοειδισμός επιμείνει ή υποτροπιάσει (επανέλθει) μετά τη διακοπή των φαρμάκων, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει οριστική θεραπεία είτε με ραδιενεργό ιώδιο είτε με χειρουργική επέμβαση.

 

Πλεονεκτήματα Θυρεοειδεκτομής για νόσο Graves

  • Η θυρεοειδεκτομή παρέχει γρήγορη και άμεση θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού και διακοπή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων.
  • Η θυρεοειδεκτομή οδηγεί σε ταχύτερη μείωση της παραγωγής αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από οφθαλμική νόσο.
  • Αποφεύγεται η σημαντική αύξηση στην παραγωγή αντισωμάτων που παρατηρείται με την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο που μπορεί να επιδεινώσει την οφθαλμική νόσο σε ορισμένους ασθενείς (ιδιαίτερα καπνιστές).
  • Για ασθενείς με σημαντικά συμπιεστικά συμπτώματα από τον διογκωμένο θυρεοειδή (δυσκολία στην κατάποση, αίσθημα πνιγμού, δύσπνοια ή πίεση ή αίσθημα βάρους στον αυχένα), η θυρεοειδεκτομή επιλύει αυτά τα συμπτώματα.
  • Για ασθενείς που επιθυμούν να αποφύγουν την έκθεση σε ακτινοβολία του εαυτού τους ή των αγαπημένων τους προσώπων, η θυρεοειδεκτομή είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς ακτινοβολία για την οριστική αντιμετώπιση της νόσου τους.
 
 

Η χειρουργική θεραπεία στη νόσο του Graves έχει ένδειξη σε:

  • Εγκύους ή θηλάζουσες
 
  • Σοβαρή οφθαλμική νόσο από τη νόσο Graves
 
  • Ταυτόχρονη παρουσία καρκίνου του θυρεοειδούς ή όζου ύποπτου για καρκίνο του θυρεοειδούς
 
  • Παρενέργειες από τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα
 
  • Δύσκολο έλεγχο του υπερθυρεοειδισμού ή κακή συμμόρφωση
 
  • Επιθυμία του ασθενή για γρήγορη και άμεση θεραπεία
 
  • Διογκωμένο θυρεοειδή (βρογχοκήλη) που προκαλεί πιεστικά συμπτώματα, δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή
 
 

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τις κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών, η Θυρεοειδεκτομή στη νόσο Graves θα πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική θυρεοειδούς για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

"Πως γίνεται το χειρουργείο στο Θυρεοειδή; Τι πρέπει να γνωρίζω;"

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του Θυρεοειδούς αδένα.

Διαβάστε ακόμα...

Θυρεοειδής αδένας

Πολυοζώδης-βρογχοκήλη-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργος-Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδής-Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ένα καλά σχεδιασμένο χειρουργείο είναι η βασική αρχή για την άριστη πρόγνωση

Για την πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς, μετά από ένα καλά σχεδιασμένο και ογκολογικά άρτιο χειρουργείο και με σωστή μετεγχειρητική στρατηγική, η πρόγνωση είναι άριστη και η περιπέτειά τους γίνεται μια μακρινή ανάμνηση.

Νευροδιεγέρτης: η χρήση του θωρακίζει τις φωνητικές χορδές κατά τη διάρκεια θυρεοειδεκτομής

Ο νευροδιεγέρτης αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα χέρια του χειρουργού, χωρίς όμως να υποκαθιστά την εμπειρία και την δεξιότητά του που θα εξασφαλίσει το καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.