Aφαίρεση Θυρεοειδή: Τι πρέπει να προσέχω πριν & μετά τη Θυρεοειδεκτομή;

Αναρωτιέστε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και τι να περιμένετε μετά το χειρουργείο του Θυρεοειδούς; Απαντήσαμε στις συχνότερες ερωτήσεις σας.

Γιατί χρειάζομαι θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση του Θυρεοειδή);

Η χειρουργική επέμβαση Θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του θυρεοειδούς αδένα σας. Η αιτία μπορεί να είναι:

  • Πολυοζώδης βρογχοκήλη (θυρεοειδής με αυξημένες διαστάσεις και πολλούς όζους) που επηρεάζει την ικανότητά σας να καταπίνετε και/ή να αναπνέετε ή μεγαλώνει ή επεκτείνεται προς το στήθος σας (καταδυόμενη βρογχοκήλη)
  • Υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμός ή νόσος του Graves) όταν δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα
  • Όζοι ύποπτοι για κακοήθεια (καρκίνο) στο υπερηχογράφημα ή τη βιοψία με βελόνα

Τι χειρουργείο χρειάζομαι; Γιατί πρέπει να αφαιρέσω ολόκληρο το Θυροειδή μου όταν έχω μόνο έναν όζο;

Ανάλογα με την πάθηση μπορεί να χρειάζεστε αφαίρεση του ενός λοβού (λοβεκτομή) ή ολόκληρου του Θυρεοειδή σας. Επίσης  σε περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να ενδείκνυται και η αφαίρεση λεμφαδένων από την περιοχή του λαιμού (λεμφαδενικός καθαρισμός). Συχνά για λόγους ασφάλειας και ογκολογικούς απαιτείται η αφαίρεση ολόκληρου του Θυρεοειδή, ακόμα κι αν έχετε μόνο έναν όζο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η λοβεκτομή είναι αρκετή.

Συζητήστε με το Χειρουργό Θυρεοειδούς σας τι ακριβώς επέμβαση χρειάζεστε και σε ποιες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) βασίζεται.


Πόσο επείγον είναι το χειρουργείο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το χειρουργείο στο Θυρεοειδή δεν είναι επείγον και μπορεί να προγραμματιστεί με ηρεμία. Εξαίρεση αποτελεί μερικές φορές το χειρουργείο για υπερθυρεοειδισμό, ιδίως όταν δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον και η Θυρεοειδεκτομή για καρκίνο πρέπει να προγραμματιστεί έγκαιρα. 

Ο χειρουργός Θυρεοειδούς σας μπορεί να σας εξηγήσει αν πρέπει να βιαστείτε και πως να προγραμματίσετε ιδανικά το Χειρουργείο στο Θυρεοειδή σας.


Πώς γίνεται η αφαίρεση του Θυρεοειδή;

Η Θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει φάρμακα για να κοιμηθείτε και θα τοποθετήσει ένα σωλήνα στο λαιμό σας για να αναπνέετε. Δε θα νιώσετε τίποτα από τη στιγμή που θα κοιμηθείτε μέχρι να ξυπνήσετε.

Ο χειρουργός Θυρεοειδούς διενεργεί μια μικρή τομή στο κατώτερο μέρος του λαιμού. Η επέμβαση διαρκεί 1 έως και 3 ώρες. Είναι μια σχετικά συχνή επέμβαση. Χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργείο Θυρεοειδή το χρόνο. Παρόλα αυτά είναι μια λεπτή επέμβαση κοντά σε ευαίσθητες δομές.

Θα ξυπνήσετε στο χώρο ανάνηψης όπου θα σας χορηγηθούν παυσίπονα για να είστε άνετα. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο. Θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για 1 ημέρα κατά κανόνα.


Πως μπορεί να επηρεάσει το χειρουργείο στο θυρεοειδή τη φωνή μου; Τι είναι το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο;

Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο ελέγχει την κίνηση των φωνητικών χορδών, που μας επιτρέπουν να μιλάμε και να αναπνέουμε. Το νεύρο αυτό βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του Θυρεοειδή. Όταν το νεύρο αυτό τραυματιστεί ο ασθενής παρουσιάζει προσωρινή ή μόνιμη βραχνάδα.

Για το λόγο αυτό ο χειρουργός Θυρεοειδούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να προστατεύσει αυτό το τόσο απαραίτητο νεύρο. Η χρήση του νευροδιεγέρτη (διεγχειρητική παρακολούθηση της λειτουργίας του νεύρου) στη Θυρεοειδεκτομή βοηθάει το χειρουργό να διασφαλίσει ότι το νεύρο δεν θα πιεστεί ή τραυματιστεί.


Πώς να διαλέξω τον καλύτερο χειρουργό Θυρεοειδούς;

Όλες οι επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών συνιστούν να εκτελείται η Θυρεοειδεκτομή από χειρουργό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και ασχολείται με τη Χειρουργική του Θυρεοειδή συστηματικά (χειρουργό Ενδοκρινών αδένων). Όπως είναι αυτονόητο, αλλά και όπως αποδεικνύουν μελέτες, οι επιπλοκές εμφανίζονται σπανιότερα όταν ο χειρουργός διενεργεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων το χρόνο.

Ερωτήματα σχετικά με το Χειρουργό Θυρεοειδούς σας:

  • Τι εκπαίδευση έχει λάβει
  • Πόσα χρόνια ασχολείται με τη χειρουργική Θυρεοειδούς και πόσο συστηματικά
  • Έχει κάποια επίσημη πιστοποίηση
  • Ποιες σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιεί
  • Τα αποτελέσματά του

Πως είναι η ανάρρωση μετά από αφαίρεση Θυρεοειδή;

Μετά τη Θυρεοειδεκτομή μπορεί να νιώθετε έναν ήπιο πόνο στο λαιμό και στον αυχένα και μικρή δυσκολία στην κατάποση. Μόλις συνέλθετε από τη νάρκωση δεν υπάρχουν περιορισμοί στο φαγητό ή στη ομιλία.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την επομένη του χειρουργείου. Ακολουθεί συνήθως μια εκτίμηση από το χειρουργό Θυρεοειδούς σας μια βδομάδα μετά την επέμβαση.

Μπορείτε να κάνετε ντους μετά από δύο ημέρες. Η ενόχληση στην κατάποση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκηση και τη σωματική καταπόνηση για μια με δύο βδομάδες. Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν άμεσα (μετά από 2-3 μέρες) στην εργασία τους. Δικαιούστε αναρρωτική άδεια 2 εβδομάδες.


Θα ζω φυσιολογικά μετά την επέμβαση στο Θυρεοειδή;

Ναι. Μόλις αναρρώσετε από το χειρουργείο, μπορείτε να κάνετε ότι και πριν. Όταν αφαιρεθεί ο Θυρεοειδής θα χρειάζεστε θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες σε μορφή χαπιού. Η αγωγή αυτή μπορεί σχεδόν πάντα να ξεκινήσει την ημέρα μετά το χειρουργείο. Χωρίς αυτή, οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα στη μνήμη, πρόσληψη βάρους και καρδιακά προβλήματα.

Οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν την επικοινωνία με το γιατρό σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις και να προγραμματίσουμε, αν χρειάζεται, το χειρουργείο στο Θυρεοειδή σας.

Θεοδώρα-Μαργαρίτη-Χειρουργός-Θυρεοειδούς

Θεοδώρα Μαργαρίτη

Η Θεοδώρα Μαργαρίτη είναι Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων με έδρα την Αθήνα και συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Helios Wuppertal (Γερμανίας), κέντρου αναφοράς στη χειρουργική Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών.
Διαθέτει μακροχρόνια κλινικη εμπειρία περισσότερων από 1200 επεμβάσεων και πιστοποιημένη εξειδίκευση από την Ευρωπαική εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (Fellow of the European Board of Endocrine Surgery).

Άρθρα

Νόσος Graves

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση πάθηση του Θυρεοειδή που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό και κάποιες φορές εξόφθαλμο (Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).